• ✔ FRI FRAGT OVER 599,- i DK
  • ✔ 30 DAGES FULD RETURRET
  • ✔ LYNHURTIG LEVERING
Vedligehold af støbejern, Dutch Ovens og Potjie Pots

Vedligehold af støbejern, Dutch Ovens og Potjie Pots

Den ultimative guide til hvordan du på bedste vedligeholder dine bålgryder.

Vask altid 100 procent støbejern uden sæbe
Grej i 100% støbejern må under ingen omstændigheder vaskes med sæbe. Du vil kunne smage det i maden længe efter, og det ødelægger simpelthen gryden eller panden, fordi det ”sætter sig fast” i materialet og dermed gør bund og sider klistrede.

Du har sikker set det ske, for der kommer næsten sådan nogle glatte skjolder eller plamager i gryden. Det er noget juks og derfor et stort NO-GO, når du arbejder med støbejern. I stedet skal du blot vaske med varmt eller kogende vand umiddelbart efter brug.

Når du har vasket støbejernet rent, skal du blot tørre grundigt efter og lade gryden eller panden lufttørre færdig (eller give den lidt varme over bålet, hvis du er utålmodig).

Husk fedtstof!
Efter afvaskningen skal du huske at give støbejernet noget fedtstof, så det ikke står og får rustpletter til næste gang, det skal frem. Smør derfor din støbejernspande, gryde eller Dutch Oven med et tyndt lag neutral olie (f.eks. raps- eller solsikkeolie), inden du sætter den væk.
Husk at sætte låget på lidt forskudt, så der fortsat kan cirkulere luft rundt. Mere skal der faktisk ikke til for at holde støbejern både rent og pænt at se på.

Sig farvel til rust
Med en god skuresvamp kan du sagtens bare skrubbe rusten af og derefter smøre din pande eller gryde ind i olie igen.

Førstehjælp til træt støbejern
Oplever du, at din støbejernsgryde, pande eller Dutch Oven er blevet lige lovlig slidt og måske endda virker klistret, selvom du har gjort alt det ovenstående, er der heldigvis råd for det også:

  • Tag ned i nærmeste supermarked og køb et kilo af den helt billige fine salt.
  • Strø hele pakken ud på din pande eller gryde og giv den (denne gang) rigelig varme i cirka en halv time, hvor du rører rundt i saltet ind i mellem.
  • Tag herefter støbejernet af varmen og lad det afkøle helt.
  • Hæld saltet af og brug varmt eller kogende vand til at vaske grundigt efter.
  • I stedet for at tørre af, som du plejer, skal du i stedet have støbejernet tilbage på varmen – om end ikke så voldsom varme som før, men mere middelvarme. Her bliver gryden eller panden, indtil vandet er helt fordampet.
  • Herefter skal panden eller gryden hygge sig yderligere 15 minutter over varmen i selskab med halvanden liter madolie (f.eks. raps- eller solsikkeolie), der hældes ud på støbejernet.
  • Når du tager støbejernet af varmen, skal du ikke fjerne olien. Det skal have lov at bare stå i 12 timer. Gentag processen 1-4 gang afhængig af, hvor snavset dit støbejern er blevet.
  • Afslutningsvis skal olien hældes ud, og du kan rengøre din pande eller gryde, som du ellers ville. Selvfølgelig med det obligatoriske tynde lag olie til sidst.

Skrevet af Henrik Brændgaard

Din kurv(0)
Subtotal 0,00 DKK
  • American Express
  • Diners Club
  • Discover
  • JCB
  • Maestro
  • Mastercard
  • Visa