🎁 Julegaver byttes frem til 24 januar 🎁
  • ✔ FRI FRAGT OVER 599,- i DK
  • ✔ 30 DAGES FULD RETURRET
  • ✔ LYNHURTIG LEVERING
Vælg det rigtige telt

Vælg det rigtige telt

Kuppeltelt, tunneltelt, trætelt eller en lavvu? Hvad er det bedste for mig når jeg skal afsted? Vi har sammenstrikket en lille guide med anbefalinger til de forskellige telttyper, som gerne skulle give et større overblik over telt-junglen.

Hvis du skal på tur, og planlægger på at sove i telt, er det afgørende at det er det rigtige telt du har med. Ellers kan det blive en sur oplevelse. Men hvordan vælger man lige det rigtige telt? Det har vi sammenstrikket en lille guide om, så du står med de bedste forudsætninger til at komme godt afsted på tur.

Der findes rigtig mange forskellige telt-typer, og det kan virkelig være lidt af en jungle, når det handler om at finde frem til lige det telt du skal bruge.

 

Tunneltelt

Tunnelteltet er til dig som ønsker høj komfort, uden at skulle slæbe på for meget i rygsækken eller bøvle længe med at slå telt op.

Tunnelteltet er opbygget i sektioner, hvor stængerne står parallelt med hinanden. Der er ofte en stor apsis (fortelt) i tunneltelte, og de fås også med flere kabiner. Fordelen er at teltet kan inddeles i flere rum, eller hvis I er mange afsted, kan apsissen bruges til at lave mad. Vær dog altid opmærksom på brug af ild i nærheden af telte. Man bør heller ikke tilberede maden inde i apsissen, men man kan sagtens både forberede og spise sin mad der.

Tunnelteltet er nemt at slå op, og rimeligt vindstabilt, så længe vinden ikke ændrer retning. Det kæver dog lidt mere plads, da der skal bruges mange barduner og pløkker for at teltet kan stå, da teltdugen skal trækkes tæt ned til jorden for at få feltet til at stå stabilt. Det betyder også at det ikke er muligt at flytte på teltet, når først det er slået op.

Tunneltelte er typisk populære blandt vandrere, da det ikke vejer så meget, men der er god plads til ens ting i apsissen, og du er dermed fri for det evige dillemen om hvorvidt man skal slæbe grejet med ind i teltet, og dermed ofre et godt stykke plads, eller om man skal lade det blive udenfor. Og dermed risikere at ens ting er våde næste morgen. De store tunneltelte egner sig også godt som familietelte, da de større modeller kommer med flere kabiner, og en stor apsis, hvor der er plads til udstyr og madlavning i ly for vind og vejr. Flere kabiner giver mulighed for en smule mere privatliv, da teltet dermed kan inddeles i flere ”rum”. Det gør at teltet bliver mere komfortabelt på de længere ture, hvor ens telt bliver ens hjem i lang tid ad gangen.

De små tunneltelte har dog den ulempe, at der ikke er ret højt til ”loftet”, og i dårligt vejr, eller på dage hvor man bruger meget tid i teltet, kan det nemt blive en trang oplevelse. Der er sjældent ståplads, og indimellem skal man heller ikke være for høj, hvis man vil sidde flere ad gangen.

Vores anbefaling: Vi anbefaler tunnelteltet til vandrere som ønsker optimal komfort uden at skulle slæbe på stor vægt eller have stort besvær med at slå teltet op. En fordel ved tunnelteltet til vandring er desuden, at man kan nemt fordele vægten i rygsækken når man skal transportere det fra sted til sted. Man kan med fordel fordele vægten så én har stænger og pløkker mens den anden har teltdugen. På den måde ender man ikke med at det er én som bærer al vægten.

Fordele

Ulemper

Letvægts

Fylder meget slået op

Stor apsis (fortelt)

Kræver udspænding med pløkker og barduner

Nemt at slå op

De små er meget lave

Vindstabilt ved konstant vindretning

 

Kan fås i mange størrelser – de store med flere kabiner

 

 

 

Kuppeltelt / iglotelt

Kuppelteltet er til dig som ønsker et fritstående telt, som kan slås op på lidt plads og alternative steder, men stadig med høj stabilitet.

Kuppelteltet er opbygget så teltstængerne krydser hinanden på midten, hvilket giver teltet en meget stor stabilitet, også ved skiftende vindretninger. Det gør teltet til et godt valg, hvis man regner med at slå lejr et sted hvor det blæser meget, eller fra skiftende retninger.

Det er ikke nødvendigt at slå pløkker i jorden, når man har med kuppeltelte at gøre, hvilket medfører en række af fordele. Det er muligt at flytte kuppelteltet efter det er slået op, og man kan også bruge det på underlag hvor man ikke kan få pløkker i, som eksempelvis et fjeld eller en skov med mange rødder fra træerne. Selvfølgelig er teltet mere stabilt, hvis man slår et par pløkker i jorden, men det er en mulighed at undlade det hvis omstændighederne ikke tillader det, og der alligevel ikke er så meget vind, der hvor du skal sove.

Langt de fleste kuppeltelte kommer uden apsis, da de ikke altid har et ydertelt. Nogle kuppeltelte kommer dog med ydertelt, og dermed også en lille apsis, men det er sjældent større end der højest er plads til et par sko eller to. Derfor skal man som ofte ud i lidt af et dilemma når man er afsted med et kuppeltelt. Enten skal man tage alt sit grej med ind i teltet, og dermed have mindre plads til en selv. Alternativt skal man efterlade det udenfor, men så risikerer man at det er vådt af dug eller regn næste morgen.

Vores anbefaling: Vi anbefaler et kuppeltelt til den eventyrlystne, som ikke altid slår telt op de mest traditionelle steder. Tunnelteltet er godt til folk som er på fjeldvandring, hvor der sjældent er meget plads at slå telt op på, og underlaget nemt kan være klippe. Alternativt kan man komme ud for at skulle slå teltet op på en blæsende bjergside.

Fordele

Ulemper

Vindstabilt, også ved skiftende vindretninger

Sværere at slå op ene mand

Fritstående

Ingen eller meget lille apsis (fortelt)

Kan flyttes i opslået tilstand

 

Fylder ikke ret meget slået op

 

 

 

Lavvu / tipi telt

Lavvuen er til jer som er afsted mange personer på en længere tur, hvor det prioriteres at der kan samles mange under samme ”tag”.

Lavvuen, eller populært sagt tippien, er blevet mere og mere populær de seneste år. Den har kun en stang i midten, og er derudover spændt ud med pløkker og barduner. Derfor er den heller ikke det mest stabile telt til en storm, men den kan godt holde til en omgang blæsevejr. Den kræver dog meget plads, da der er barduner hele vejen rundt for at holde pælen i midten lodret.

Fordelen ved denne opbygning med en høj teltstang i midten er, at der er ståhøjde. Også gulvpladsen er godt udnyttet, for der er højt nok til at man nemt kan ligge ude langs kanten, uden at få teltdugen ned over sig. En anden fordel er, at der oftest er hul i toppen (med dække hen over for regnen) som gør at der er meget udluftning i teltet, og det er derfor muligt at have et lille bål i midten. Det bør dog altid gøres med forsigtighed og altid under fuld kontrol.

Der er god plads i en Lavvu til mange mennesker. Der er sjældent den største apsis, men til gengæld er der god plads indenfor, selvfølgelig alt efter hvor mange man skal ligge der. Men normalvis vil man have plads til at opbevare sit grej indenfor, uden de store problemer.

Vores anbefaling: Lavvuen eller tipi teltet er rigtig godt når I er mange afsted i længere tid. Eksempelvis er det godt til lejre, hvor en hel gren typisk godt kan ligge i det samme telt, hvilket er rigtig hyggeligt. På den måde får spejderne / FDF’erne et større samvær og de kan ligge og snakke sammen om aftenen. Det er også et godt bud på et samlingstelt, hvor I kan holde møder om aftenen, når vejret ikke lige er til det helt store lejrbål udenfor.

Fordele

Ulemper

God ståhøjde og gulvplads

Fylder meget slået op

Let at slå op

Ingen eller lille apsis (fortelt)

Plads til mange mennesker

 

Mulighed for småt bål i midten

 

 

 

Trætelt

Træteltet er til dig som ønsker høj komfort og lav vægt, og som gerne prøver noget nyt og anderledes.

Trætelte er først for alvor kommet på markedet inden for de sidste par år. Det er en telttype, som du spænder op mellem træerne, og du sover derfor løftet over jorden. Det giver en hel unik soveoplevelse, og er klart noget som flere og flere friluftsentusiaster afprøver og godkender. Fordi det med at sove løftet over jorden giver en stor komfort. Både fordi du slipper for den evige kamp om altid at bøvle med en knold eller træstub, som mener den skal stå lige der hvor du havde planer om at ligge. Du slipper også for kryb og kravl inde i teltet, og det er jo altid rart.

Treteltene er gode til vandreture, da de vejer minimalt. De er typisk lavet i faldskærmsstof, og så skal man ikke bruge stænger til at slå det op. På den måde sparer du nemt et par kilo og en masse plads i rygsækken. Til gengæld skal du jo så være sikker på at overnatte et sted, hvor du kan finde nogle passende træer til at spænde teltet op mellem.

Det kan virke som noget af en mundfuld at få sat et telt op mellem træerne, men det er overraskende nemt og til at gå til. Første gang vil det nok være en smule forvirrende for de fleste, men man fanger hurtigt ideen og systemerne.

Vores anbefaling: Vi anbefaler et trætelt til den eventyrlystne, som ikke er bange for at prøve noget nyt, og noget som har virkelig høj komfort. Det er meget velegnet til dem som vandrer i skove, eller i hvert fald overnatter i skove på vandreturen, fordi det er meget let og fylder meget lidt.

Fordele

Ulemper

Minimal fylde og vægt sammenslået

Man er afhængig af at kunne finde passende træer at slå teltet op mellem

Skåner skovbunden

Man kan ikke stå op i teltet

Man sover løftet over jorden -> ingen kravl eller genstridige træstubbe

 

Meget højt komfortniveau

 

Nemt at slå op

 

 

Tarp

Tarpen er til dig som kan lide den primitive overnatning og værdsætter at være i et med naturen uden det store udstyr.

Tarpen egner sig bedst til brug om sommeren, hvor man forventer at vejret er rimelig mildt. Det er egentlig bare et kraftigt stykke presenning, men huller i hjørner og langs kanterne, som er gode til at sætte barduner fast i. Med lidt øvelse, kan man godt lave et udmærket læ for natten med en tarp.

Tarpen bruges ved at spænde den ud mellem to træer, og derefter stramme den ud til jorden. På den måde laver man et lille læ man kan sove under. Tarpen er meget primitiv, og egner sig ikke til de længere udflugter, da der hverken er bund eller sider. For at få mest læ og varme, skal tarpen helst ikke sættes over knæhøjde, og det medfører så at der hverken er stå eller sidde-højde under tarpen. Den egner sig heller ikke til kraftigt regnvejr, og der er ikke plads til ret meget grej under den.

Fordelen ved en tarp er, at den ikke rigtig vejer eller fylder ret meget. Hvis I er to, kan I brugen den ene tarp til at sove under, og så kan den anden slås ud over taskerne, så de ikke bliver våde selvom der skulle falde dug eller komme en lille byge.

Tarpen kan selvfølgelig også bruges sammen med et telt, og dermed give en overdækning foran teltet, eller man kan bruge den som beskyttelse over en hængekøje.

Vores anbefaling: Tarpen er til dig som stræber efter den primitive oplevelse, og som gerne går på kompromis med komforten frem for en mindre vægt i rygsækken.

Fordele

Ulemper

Vejer og fylder minimalt i sammenslået tilstand

Komfortniveauet er ikke sø højt da der hverken er sider eller bund

Med lidt øvelse er den nem og hurtig at sætte op

Den er meget lav

 

Der er ikke særlig meget plads til grej under tarpen

 

Man er afhængig af at kunne finde to passende træer at slå tarpen op mellem

 

Forhåbentlig har denne guide givet dig et lidt større overblik over, hvilket telt der passer til dig, og den tur du gerne vil på.

Er du klar til at købe nyt telt, finder du vores store udvalg i webshoppen her.

Der findes rigtig mange typer telte, og denne guide skulle gerne have givet dig et overblik og nogle anbefalinger, men alle teltene kan jo bruges på mange måder. Det er helt op til den enkelte. 

Er du stadig i tvivl om telttypen du skal bruge, er du meget velkommen til at kontakte vores kundeservice, hvor vi står klar til at guide dig gennem den store telt-jungel. 

Vi håber her fra 55NORD at du får en rigtig god telttur. 

Skrevet af

Din kurv(0)
Subtotal 0,00 DKK