• ✔ FRI FRAGT OVER 599,- i DK
  • ✔ 30 DAGES FULD RETURRET
  • ✔ LYNHURTIG LEVERING
Svampejagt for nybegyndere

Svampejagt for nybegyndere

Når man er uerfaren indenfor svampeverdenen, er der dog stadig mange muligheder for at få et godt udbytte. Du kan f.eks. alliere dig med en erfaren svampeguide.

Trods overskriften, vil jeg skynde mig at sige: Jeg ved intet om svampe. Så hvis du vil vide mere om svampe, skal du søge videre et andet sted. 

Denne tur foregik i efterårsferie, hvor min kæreste og jeg var hjemme ved mine forældre for at slappe af. Mine forældre er entusiastiske shelterbrugere, og har i mere end 5 år, haft mindst en månedlig sheltertur sammen med en bekendt. Med så mange ture på bagen, har man også fået udstyret i orden, hvilket min kæreste og jeg valgte at benytte os af. Så først tømte vi lagret med udstyr: luksus liggeunderlag med plads til to, soveposer der er lynet sammen, støbejernsgryde, brænde og ikke mindst ”shelterkassen”. En kasse der altid står pakket og klar til næste tur med alt fra vådservietter, tændstikker og service, til lidt slikrester fra sidste tur. Når der nu var styr på alt udstyret, fyldte vi det hele i en bil, vi også var så heldige at kunne låne.

Destinationen var en shelter øst for Vrads, der ligger syd for Silkeborg. Nærmere bestemt ved Vrads Station. Stationen er en del af Veteranbanen Bryrup-Vrads, hvor ildsjæle vedligeholder og bevarer de gamle skinner og bygninger, imens de om sommeren kører med veteran tog. Der er endda en hyggelig cafe samt ishus i de gamle stationslokaler, hvor du kan blive serviceret, imens du sidder i nogle gamle togvogne.
Lokationen er fundet på Appen Shelters der både kan hentes i App Store og Google Play. I appen er det muligt at søge efter shelters, bålpladser og teltpladser. Derudover er der en række mulige søgekriterier man kan tilføje. Mine oftest anvendte kriterier er drikkevand og toilet. Det kan nogle gange også være tale om muldtoiletter, men det foretrækker jeg nu alligevel også, frem for at skulle have en spade med.
I appen kan man læse en fin beskrivelse af lokationerne. Der står oftest en tekst om forholdende på stedet, hvilke muligheder der, og nogle gange har andre brugere skrevet kommentarer. Det fungerer rigtigt godt.

Her ses skærmdumps fra appen.

Shelterpladsen

Ved ankomsten til Vrads Station skulle vi have båret tingene fra parkeringspladsen hen til shelterpladsen. Det gik hurtigt, selvom vi var nødt til at gå to gange - på trods af det kun er en enkel overnatning. Det skal dog siges, at brændet fyldte en del. Vi ankom ved aftenstid, så det var allerede ved at være mørkt, og vi var begge ved at være sultne. Så det første vi gjorde, var at få et tændt et bål. I og med vi havde tørt og hugget brænde med, var det stort set bare at stryge en tændstik. Vi ønskede en let aftensmad, så menuen stod på one pot pasta. Vi havde snydt hjemmefra, så alle grøntsagerne var hakket på forhånd. Det betød, at vi bare skulle svitse baconen, tilsætte de hakkede grøntsager, tomatpurre og en pikant smøreost og til sidst pastaen. Med en støbejernsgryde, er det muligt bare at sætte gryden direkte ind i bålet. Det er nemt og det er hurtigt. Opvasken blev bare lagt i en pose, så vi nemt kunne tage det med hjem i opvaskemaskinen. Inden sengetid, blev der også lige plads i maverne til nogle frisk poppede popcorn, lavet over bålet.

 Der laves popcorn

Vi sov på et 10 centimer tykt oppusteligt liggeunderlag og det er det rene luksus. Man sover som havde man taget en drømmeseng med ud i skoven. Der skal en del luft til sådan en krabat, så i mine forældres shelterkasse er der selvfølgelig en lille batteridrevet pumpe. Som tidligere nævnt havde vi også lånt to soveposer der kan lynes sammen. Dette kræver at lynlåsene sidder i hver sin side, hvilket kan være svært at finde nogle gange. Men nøj det er lækkert! Det kan varmt anbefales, hvis man er afsted med en man holder af. Men når det er koldt, og det var faktisk lidt køligt i efterårsferien, så er der også et praktisk hensyn ved at ligge to i en pose. Man deler nemlig kropsvarmen og får derfor lettere ved at holde varmen. Den bedste måde at dele varmen er selvfølgelig ved hud til hud. Jeg foretrækker altid at have så lidt tøj på som muligt, når jeg sover i sovepose. Hvis man lægger sig til at sove i det tøj man har haft på hele dagen, trækker man en masse fugt med ned i sovepose og vand kræver rigtig meget energi at få varmet op. Det betyder at hvis du har en masse fugtigt tøj på i posen, så vil jeg næsten garantere dig for, at du kommer til at fryse. Personligt tager jeg altid et par rene strømper på når jeg skal sove. Så er jeg sikker på at de er tørre og om sommeren, hvor jeg tit går i sandaler, sikrer strømperne at mine beskidte fødder ikke gør soveposen beskidt. Alternativt kan man også sove med en lagenpose inden i sin sovepose, da denne så kan tages ud og blive vasket. Udover underbukser, er jeg også begyndt at sove i en t-shirt, gerne uld. Det gør jeg egentligt ikke så meget for varmens skyld, men igen mest for skåne soveposen fra at blive beskidt og komme til at lugte.

Svampejagten

Efter en god nats søvn, stod den på morgenmad. Lækker havregrød lavet på Trangia med gasblus. Ligesom med opvasken fra aftenen før, røg dette også i en pose. Det var jo egentligt den overnatning, så nu skulle tingene bare pakkes sammen og bæres tilbage til bilen. Denne gang gik det heldigvis lettere, da brændet var brændt af. Da vi havde pakket sammen, skulle vi nu på svampejagt. Men som jeg startede med at skrive, så ved jeg ikke noget om svampe. Det gør min kæreste heller ikke. Så vi havde allieret os med en af mine bedste venner Peter, der både er lokalt kendt og har kendskab til svampe. Det blev til nogle hyggelige timer, hvor vi gik rundt i Salten Skov og ledte efter svampe.

Peter forklarede om de forskellige svampe vi fandt. De forskellige svampes karakteristiske træk, hvilke svampe de kan forveksles med, men vigtigst, om de kan spise. En fingerregel siger, at en ud af ti svampe kan spises. Så der skal findes mange svampe. Heldigvis, modsat min børnelærdom, er det kun et fåtal af svampe der egentligt er deciderede giftige og i værste fald dødelige. Men det er vigtigt at understrege, at man kun må spise svampe man er sikre på, hvad er. Om man har en god svampebog med, en kender eller andet, det kommer sig ikke så nøje. Man skal bare være forsigtig. Jagtens kronjuvel var denne flotte Karl Johan. Trods mange uspiselige svampe, fyldte vi alle en kurv med nogle, der kunne spises.

 Vores Karl Johan og en kurv med svampe

Vi fandt mange forskellige spiselige svampe og frokosten bestod da også hovedsageligt af smørstegt brød og -svampe. Efter frokost kørte vi hjem og glæder os nu til næste års svampejagt, med mere viden og erfaring. Det var alt i alt en dejlig tur.

 Skrevet af: Lucas Guldberg Frydendall 

Skrevet af

Din kurv(0)
Subtotal 0,00 DKK