🎁 Julegaver byttes frem til 24 januar 🎁
  • ✔ FRI FRAGT OVER 599,- i DK
  • ✔ 30 DAGES FULD RETURRET
  • ✔ LYNHURTIG LEVERING
Sådan vælger du den rigtige sovepose

Sådan vælger du den rigtige sovepose

Soveposeguide (2022)

 

Se alle vores soveposer her 


At vælge en sovepose er nok en af de mere komplicerede beslutninger når det kommer til køb af udstyr - både for nybegyndere og mere erfarne friluftsfolk. Der er meget at tage hensyn til - vægt, hvor meget fylder den, varme, komfort. Og for at gøre det hele meget mere kompliceret, så er udvalget af soveposer på det danske marked, kæmpe stort. Så hvor skal du starte? Det forsøger vi at give dig svaret på med nedenstående guide. 
 

  

1. VALG AF SOVEPOSE EFTER AKTIVITET 

Det første, du skal overveje er, hvilken aktivitet du har brug for en sovepose til. Skal du campere en enkelt sommernat i skoven eller skal du fx på længere ture med mange overnatninger? Er du på bjergbestigning eller vandretur? Soveposers vægt, form og funktioner er ofte bedst egnet til bestemte anvendelsesformål, så det er vigtigt at vælge en sovepose ud fra, hvad du forventer at bruge den mest til. 

  

1.1 Soveposer til camping 

En sovepose til camping er en sovepose, som du ikke ønsker at slæbe rundt i din rygsæk over en længere strækning. De er tungere, mere omfangsrige og mere fokuserede på komfort end soveposer til de lændre vandreture. Når det er sagt, er det netop dette fokus på komfort, der gør dem fantastiske til familiecampingture i bil og andre ophold i naturen, og da de er mindre tekniske, er de ofte meget billigere. Disse soveposer kan også bruges som ekstra dyne, hvis du skulle have overnattende gæster.

Enhver sovepose kan være en camping-sovepose, men da de simple, korte og varme ture i naturen ikke kræver meget af soveposen, er vores opfordring at du har fokus på økonomi og komfort. Her kunne et par gode bud være følgende soveposer:  
 

Nordpol Basic 300 Sovepose 

 

JR Gear Prism 60 Primaloft

  

Kig efter: Alt, hvad du kan lide! Så længe temperaturklassificeringen er korrekt for den tid af året, du skal campere, kan du bruge så meget eller så lidt, som du vil, få den form, der er mest behagelig (rektangulære soveposer giver mest plads til at bevæge sig rundt), og få det fyld, du kan lide (dun holder længere end syntetisk fyld, men er dyrere). De fleste soverposer vil kunne dække dine behov i denne kategori. 

  

1.2 Sovepose til vandreturen

Med soveposer til vandreture, af flere dages varighed, bør vægt og volume være dine vigtigste overvejelser. Det er aldrig ideelt at proppe en stor sovepose ned i en sæk, så den derved optager meget plads i din rygsæk. Ved de længere ture, skal du have fokus på vægt/volume på dit telt, sovepose og liggeunderlag. Det er de tre elementer som vil fylde mest i din oppakning. Start derfor med at have fokus på dem!

Tricket ved at vælge den rigtige sovepose til vandreturen er at balancere vægt og volume med det rette varmeniveau, så det er vigtigt at holde øje med temperaturangivelserne. Det er ligeledes vigtigt at tænke i sæsoner, da du oftes køber sovepose til 1, 2, 3 eller 4 sæsoner. Prisen stiger i takt med antallet af sæsoner, som soveposen skal kunne dække - så overvej derfor nøje hvad dit behov er. Skal du overnatte en sommernat i haven, er en 4 sæsons bjergbestiger sovepose skudt over mål.

  

En sovepose til vandreture bør være så let og komprimerbar, som temperaturen (og din pengepung) tillader. Her er to gode bud, på soveposer til din vandreture. 

 

Fjällräven sovepose - Skule 3-sæson

 

Haglöfs Tarius -5 Midnight

Kig efter: Prøv at få den letteste sovepose, du har råd til, samtidig med at den er varm nok til at sove behageligt i. Valg af materiale er vigtigt - dun med høj fyldeevne giver dig fx den største vægtbesparelse og den bedste komprimerbarhed, men har også en høj pris. Prøv at sigte efter en soveposevægt på 900g eller mindre. 

  

1.3 Sovepose til bjergbestigning

Valg af sovepose til alpinklatring og bjergbestigning er meget lig valg af sovepose til vandreturen, men med ekstra fokus på varme og vandtæthed. 

  

For at forblive så let som muligt og stadig have nok isolering til at holde dig varm i alpine omgivelser, vil disse typer soveposer bruge nogle af de højeste kvalitetsisoleringer, der findes, og det kan gøre dem meget dyre. Deres ydermaterialer vil også ofte være udstyret med vandtætte/åndebare membraner og vandafvisende belægninger for at håndtere et øget fugtniveau. 

   

2. TEMPERATURKLASSIFICERINGER FOR SOVEPOSER 

Soveposens temperaturangivelser viser den laveste temperatur en sovepose kan bruges ved. F.eks. vil en sovepose med en temperatur på -2° holde dig varm ned til (ca.) -2°, og under denne temperatur vil du begynde at føle dig ubehageligt kold. 

Først og fremmest er temperaturangivelserne udarbejdet under forudsætning af, at du bruger et liggeunderlag og et ordentlig et af slagsen! Når du ligger i en sovepose, komprimerer du fyldmaterialet under dig, hvilket gør dets isolerende egenskaber mindre effektivt. Et liggeunderlag lægger yderligere et par cm isolering mellem dig og det kolde underlag og øger effektiviteten af den sovepose, du ligger i. 

   

2.1 TEMPERATURKLASSIFICERING OG SÆSON 

Hvis du ikke planlægger ekspeditioner i stor højde, kan du bruge nedenstående liste til at få en ide om hvilken temperaturklasse du skal vælge, til de forskellige årstider. Da temperaturerne i bjergene er en del koldere end i lavere højder, er sæsonbestemtheden ikke længere relevant - køb i stedet efter forventede temperaturer. 

  

Sommer: 15 grader og opefter 

3-sæsoners tasker: -4 til 15 grader 

Vintertasker: -4 grader og derunder 

  

Tænk over, hvor varmt eller koldt det rent faktisk bliver på de ture, du har tænkt dig at tage, og køb derefter. Hvis du er på ture hele året, kan du evt overveje at købe to soveposer. 

 

2.2 SÆSON-OPDELING
Soveposer bliver oftes delt op i 4 forskellige sæsonkategori.

Poser til 1 sæson, som er beregnet til overnatning på de varme sommernætter. Det kan være på vandreturen, til sommerlejr, festivalen eller måske til overnattende indendørs gæster. Deres brugbarhed er begrænset - hvilket prisen ofte også afspejler. Her er tale om en billigere sovepose.

Poser til 2 sæsoner, er designet således at de udover ovenstående også kan bruges i det sene forår og tidlige efterår. Brugbarheden er derved udvidet, så soveposen kan holde til lidt lavere temperaturer end ved soveposen til 1 sæson.

Poser til 3 sæsoner er trinet videre, hvor soveposen også kan bruges i det tidligere forår og sene efterår. Det er en pose som vil dække de flestes behov, da den er meget allround. Sovepose er dyre end de to forgående, men stadigt til at betale.

Poser til 4 sæsoner, er lavet til de kolde vintre, med frost og sne. Her er tale soveposer af høj kvalitet, som skal sikre dig mod vinterens vejr. En 4-sæsons sovepose, lavet til frostgrader kan blive dyr i indkøb - men skal du overnatte i frost, vil du ikke være den foruden.

  

3. SOVEPOSENS FYLD - DUN VERSUS SYNTETISK FYLD  

Dunisolering i soveposer er generelt det bedste valg. Dun har et bedre forhold mellem varme og vægt end syntetisk fyld, det er meget komprimer-bart, og det bliver ved med at blive oppustet, selv efter at du har puttet din sovepose i en kompressionspose hundredvis af gange. Hvis du vil have den letteste og mest holdbare sovepose, skal du vælge en sovepose med dun. 

  

Den store fordel ved syntetisk isolering er dets evne til at holde dig varm, selv efter at den er blevet gennemblødt med vand - noget, der fortsat er uden for rækkevidde for dun (selv om der er gjort store fremskridt med vandafvisende behandlinger til dun). Syntetisk isolering tørrer også meget hurtigere end dun, og er meget billigere. Dette har traditionelt gjort syntetiske soveposer til det bedste valg til ture, hvor der er stor sandsynlighed for at blive meget fugtig - f.eks. vandreture i for- og efteråret. 

  

   

4. SOVEPOSENS KONSTRUKTION  

4.1 Rektangulær sovepose 

 

En rektangulær sovepose er den mest almindelige form til fritidscamping. De er den mest komfortable form af traditionelle soveposer, da de giver dig mulighed for at sprede dig ud og sove i en naturlig stilling. Deres ulemper er, at de er tungere og mere omfangsrige på grund af det ekstra materiale. De er også mindre effektive til at holde dig varm, da der er mere dødt rum i dem, som din krop skal varme op. 

Rektangulære soveposer kan åbnes helt og bruges som et tæppe - eller lynlåses sammen med en anden rektangulær sovepose for at skabe en dobbeltpose. 

   

4.2 Mummy soveposer

Mumiesoveposer er de letteste traditionelle soveposer, med det forbehold, at de er ret ubehagelige for nogle mennesker og direkte klaustrofobiske for andre. Deres stramme design gør dem ikke blot meget lettere end en rektangulær pose, men gør dem også meget effektive til at holde dig varm, da der er meget lidt dødt rum, som din krop kan opvarme. 

  

Pas dog på med en mumiepose, der er for stram - der skal mindste være en vis luftcirkulation omkring din krop, for at en sovepose kan fungere ordentligt. Husk dette, især hvis du har planer om at have ekstra lag på i din sovepose for at kompenserer for dens temperaturklasse. 

  

4.3 Hoods

Jo koldere temperaturen er, jo vigtigere bliver en hætte til soveposen. En sovepose, der udelukkende er beregnet til sommerbrug, har ikke nødvendigvis brug for en hætte, og der findes masser af soveposer, der er lavet uden hætte for at spare vægt. 

  

Det vigtigste at overveje, hvad angår hætter, er, hvor godt en hætte passer om dit hoved. En hætte, der sidder dårligt, er ikke kun ubehagelig, når den er strammet til, men når du bevæger dig rundt i løbet af natten, kan du "fortabe" dig i hætten og begynde at indånde vanddamp i soveposen, hvilket gør den fugtig og endnu mere ubehagelig. Hvis du har mulighed for det, er den mest sikre måde at vide, om hætten passer til dig, at tage hen til en forretning for at prøve soveposen. 


 
5. STØRRELSEN AF DIN SOVEPOSE 

Længden på den sovepose, du har brug for, afhænger af din højde, og det er vigtigt, at du ikke får en for kort eller for lang sovepose. Hvis din sovepose er for kort, vil dine fødder og dit hoved trykke mod enderne af posen, hvilket komprimerer isoleringen og gør den mindre effektiv. Hvis din sovepose er for lang, vil der være for meget dødt rum i den, og det vil tage mere energi (og længere tid) at varme den op. 

  

Når det er sagt, er det acceptabelt at få en længere sovepose, hvis du har planer om at opbevare udstyr, der skal holde sig varmt i fodenden, f.eks. varmedunk eller håndvarmere.  

 

FIND ALLE VORES SOVEPOSER HER

Skrevet af Jonas Oxholm

Din kurv(0)
Subtotal 0,00 DKK